ladislao jose biro 117e verjaardag Google Doodle

Ladislao José Biro, uitvinder van de balpen, wordt vandaag geëerd met een Doodle op de startpagina van Google waarin te zien is hoe het woord Google wordt geschreven met een balpen. Ladislao José Biro werd vandaag precies 117 jaar geleden geboren.

 

Ladislao Jose Biro uitvinder van de balpenLadislao José Biro deed zijn uitvinding, samen met zijn broer Georg, in de jaren dertig van de vorige eeuw en vroeg in 1938 patent aan. Beide broers ergerde zich aan de lange droogtijd van hun vulpen en zag dat bij drukwerk de inkt veel sneller droogde. Omdat de drukwerkinkt niet in de vulpen werkte omdat deze te dik is bedacht hij samen met zijn broer het kogeltje.

Ladislao José Biro eureka, het kogeltje

De pen met de nieuwe punt, een kogeltje dat het inktreservoir afsluit en de inkt over het papier verspreidde, was de oplossing voor hun probleem. Vanaf dat moment kwam de inkt dus niet meer direct op het papier, maar via het kogeltje.


In 1943 vertrokken de broers naar Argentinie en richtten ze het bedrijf Biro Pens of Argentina op. Vijf jaar later, in 1948, verkochten ze hun patent aan het Amerikaanse bedrijf Parker Pen Company. En de beroemdste balpen, de Bic Cristal, die wij nog veel gebruiken van het Franse BIC werd vanaf 1950 op de markt gebracht. De balpen is anno 2016 het meest gebruikte schrijfinstrument. Dagelijks worden er miljoenen balpennen geproduceerd en verkocht. 

de beroemdste balpen is de Bic Cristal De balpen is anno 2016 het meest gebruikte schrijfinstrument. Dagelijks worden er miljoenen balpennen geproduceerd en verkocht. De beroemdste balpen is ongetwijfeld de Bic Cristal, die in 1950 is gelanceerd. Alleen van dit type pen zijn er tot 2006 honderd miljard verkocht. De balpen kreeg niet voor niets een plekje in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Opmerkelijk feitje: de prijs van de balpen is in de VS sinds 1959 gelijk gebleven, namelijk 19 dollarcent. Inflatie meegerekend betekent dit dat de pen in feite steeds goedkoper is geworden.

Alleen van dit type pen, de Bic Cristal,  zijn er tot 2006 honderd miljard verkocht. De balpen kreeg niet voor niets een plekje in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Opmerkelijk feit: de prijs van de balpen is in de VS sinds 1959 gelijk gebleven, namelijk 19 dollarcent. Inflatie meegerekend betekent dit dat de pen in feite steeds goedkoper is geworden.

De eerste balpen van John J. Loud

advertentie stratopen biromeHet principe van de balpen werd eind negentiende eeuw al gebruikt door de Amerikaan John J. Loud in een apparaat om leer te merken. Dit apparaat werd echter nooit commercieel ingezet, waardoor de broers Biro over het algemeen aangemerkt worden als dé uitvinders van onze huidige balpen. De pen van Loud had ook nogal wat mankementen. Voor normaal schrijfwerk was deze pen eigenlijk ombruikbaar, omdat er totaal niet secuur mee geschreven kon worden en deze erg vlekte en lekte. Loud vroeg wel wel patent aan op zijn uitvinding, maar dat verliep na enige tijd.Met de pen van Biro won de balpen uiteindelijk meer en meer terrein op de vulpen.

De Argentijnen noemen de balpen vandaag de dag soms nog 'Birome', naar de man die het voorwerp uitvond.

bic cristal